četrtek, 28. julij 2016

Počutiti se živega

Razlika med pojmoma ''obstajati'' in ''živeti'' se niti ne zdi tako velika, dokler dodobra ne občutiš drugega - in si nikdar več ne želiš le obstajati. Večina ljudi obstaja, manj pa se jih zares počuti žive...

Živeti življenje je nekaj, česar sam dolgo nisem poznal. Zafrustriran zaradi malenkosti, obremenjen sam s seboj in zaradi tega velikokrat nemotiviran za kakršno koli dogajanje, druženje, spremembe in novosti. O mojem letu pavziranja sem enkrat že pisal pozimi, vendar bolj s smučarskega vidika. Takrat se še nisem zavedal česa vsega sem se letos naučil ne kot smučar, ampak človek. Človek, ki je bil večino časa svoboden kot ptica in je počel tisto, za kar je ustvarjen, kar ima rad in se mu v to zdi vredno vlagati trud.

Ta teden sem bil sprejet na Fakulteto za Šport - na smer, kamor se lani nisem uspel uvrstit. In sem vesel, da se nisem. Ponudila se mi je enkratna priložnost v življenju, katero bi privoščil vsakemu, samo da jo le zna izkoristit. Leto priložnosti, kot sem ga poimenoval lani, je prišlo z namenom. Tako, kot se vse stvari v življenju zgodijo z namenom, se je tudi ta. V tem letu sem postal drugačen, odprl sem se ljudem, začel sem raziskovati radosti življenja in uživati v malih trenutkih. Še nikoli nisem videl toliko sončnih vzhodov in zahodov v življenju, kot sem jih letos. Še nikoli nisem spoznal toliko sebi podobnih ljudi, še nikoli nisem tako užival v trenutkih z ljudmi, sam, z naravo... In taki trenutki, pa naj si bodo karkšni koli - lep razgled, topli žarki sonca, rahel vetrič v laseh ali pa mogoče pogled in objem osebe, ki ti je pri srcu... taki trenutki te napolnijo s srečo in veseljem. Dajejo ti energijo. Včeraj sem, kot skoraj vsak dan odkar ga poznam, gledal facebook Anžeta Česna in pod fotografijo je njegov oče objavil zelo lep citat:

''Skrivnost sreče je sreča sama. Kjerkoli in kadarkoli lahko uživamo v sončnih žarkih, prisotnosti drugih in našem dihanju, ki je pravi čudež.'' (Thich Nhat Hanh)

Uživajte življenje. Uživajte ga s tistimi, ki jih imate radi, uživajte ga sami. Ker nikoli ne veste, kdaj ga ne boste mogli več. In tega sem se letos naučil - izkoristit vse male in velike trenutke, da se mi vtisnejo v spomin in take trenutke deliti z drugimi. 

Lani si nisem mogel predstavljati, kaj bo naredilo tako leto v moji glavi. 
Zdaj si nemorem predstavljati, da ga ne bi bilo. 

Razlika med obstajati in živeti, počutiti se živega, je velika. Lani sem obstajal. Letos živim in sem srečen... srečen z ljudmi, ki jih je to leto prineslo in jih ne bo odneslo. Sam sem srečen tudi takrat, ko uživam odmaknjen od vsega nekje v gorah, kjer imam za družbo le zvok vetra in bit srca. Srečen tudi takrat, ko sediš v tišini in jo poslušaš. Ker tudi tišina govori svoje besede in velikokrat pomenijo veliko več, kot normalen pogovor. Uživajte pa tako v tišini, kot tudi v lepih besedah, ki jih prejmete. In tako srečni bi morali biti vsi na tem svetu.
2 komentarja:

  1. Prav imaš Simon, uživaj vsak dani trenutek sam ali v prijetni družbi. Pomembno je samo to da znaš živeti in ne samo obstajati, imaš prav, lp Majda

    OdgovoriIzbriši
  2. Pomenljive besede in resnične. Le da se jih pogosti iz tega ali onega razloga težko držimo. Ko pa pridemo do takšnih spoznanj o katerih pišeš pa je včasih žal že prepozno. Zato... kot si rekel: življenje je potrebno uživati dokler ga še lahko.
    Lep pozdrav in srečno na poteh kamor te bo zaneslo.

    Marjeta

    OdgovoriIzbriši